[highlight color=”red”]1-[/highlight]Polikistik over sendromu’nda miktarı ve etkinliği artmış olan erkeklik hormonlarının (testosteron gibi) büyük bir kısmı yumurtalıkların dış kısmında (korteks) üretilmektedir[highlight color=”yellow”](2,3)[/highlight].
[highlight color=”red”]2-[/highlight]Polikistik over sendromu tedavisi için yapılan ameliyatla (laparoskopik ovarian drilling) göbek deliğinin altından 0.5 cm lik bir açıklıktan kamera yardımı ile tespit edilen yumurtalıkların dış kısmına (korteks) elektrik akımı (elektrokoter) veya lazer ile 4 mm çapında ve 8 mm derinliğinde 5-10 adet küçük delik açılarak erkeklik hormonlarının üretimi ve etkinliği azaltılır[highlight color=”yellow”](4,5,6)[/highlight].
[highlight color=”red”]3-[/highlight]Polikistik over sendromu’nda kist olarak ifade edilen yapılar içinde gerçek yumurtaları taşıyan küçük keseciklerdir[highlight color=”yellow”](1)[/highlight]. Bu nedenle bu keseciklerin ameliyat ile alınmasına gerek yoktur.
[highlight color=”red”]4-[/highlight]Yumurtalık ameliyatı polikistik over sendromu ve adet düzensizliği olan kadınların sadece bir kısmında faydalı olmaktadır. Bu nedenle ameliyat tedavisinden fayda görecek olan kişinin aşağıdaki kriterlere göre belirlenmesi gerekmektedir;
[highlight color=”yellow”]1-[/highlight]Polikistik over sendromu grubu (A,B,C)
[highlight color=”yellow”]2-[/highlight]Ultrasonda yumurtalıkların görünümü
[highlight color=”yellow”]3-[/highlight]Erkeklik hormonlarının (testosteron, androstenedion) miktarı
[highlight color=”yellow”]4-[/highlight]Erkeklik hormonlarının aktif formunun dihidrotestosteron(DHT) miktarı ve onun yıkım ürünü olan 3 α- androstanediol glucuronide miktarı
[highlight color=”yellow”]5-[/highlight]Erkeklik hormonlarına bağlanarak onları etkisiz hale getiren Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) miktarı
[highlight color=”yellow”]6-[/highlight]Anti-Müllerian Hormon (AMH) miktarı
[highlight color=”yellow”]7-[/highlight]Anovulasyon:(yumurta büyümesi yok) veya Oligoovulasyon:(yumurtanın yavaş büyümesi)
[highlight color=”yellow”]8-[/highlight]İnsülin direnci veya Şeker hastalığı
[highlight color=”yellow”]9-[/highlight]Kilo fazlalığı veya Şişmanlık
Kaynaklar
[highlight color=”yellow”]1-[/highlight]Functional integrity of granulosa cells from polycystic ovaries. Almahbobi G, Anderiesz C, Hutchinson P, McFarlane JR, Wood C, Trounson AO. Clin Endocrinol (Oxf). 1996 May;44(5):571-80.
[highlight color=”yellow”]2-[/highlight]Hypersecretion of androstenedione by isolated thecal cells from polycystic ovaries. Gilling-Smith C, Willis DS, Beard RW, Franks S. J Clin Endocrinol Metab. 1994 Oct;79(4):1158-65.
[highlight color=”yellow”]3-[/highlight]Evidence for a primary abnormality of thecal cell steroidogenesis in the polycystic ovary syndrome. Gilling-Smith C, Story H, Rogers V, Franks S. Clin Endocrinol (Oxf). 1997 Jul;47(1):93-9.
[highlight color=”yellow”]4-[/highlight]Long term follow-up of patients with polycystic ovarian syndrome after laparoscopic ovarian drilling: clinical outcome. Amer SA, Gopalan V, Li TC, Ledger WL, Cooke ID. Hum Reprod. 2002 Aug;17(8):2035-42.
[highlight color=”yellow”]5-[/highlight]Effects of laparoscopic ovarian drilling on adrenal steroids in polycystic ovary syndrome patients with and without hyperinsulinemia. Saleh A, Morris D, Tan SL, Tulandi T. Fertil Steril. 2001 Mar;75(3):501-4.
[highlight color=”yellow”]6-[/highlight]Success of laparoscopic ovarian wedge resection is related to obesity, lipid profile, and insulin levels. Duleba AJ, Banaszewska B, Spaczynski RZ, Pawelczyk L. Fertil Steril. 2003 Apr;79(4):1008-14.
Bunları da İnceleyin;
Doğum Kontrol Hapları ve Polikistik Over Sendromu
Polikistik Over Sendromu’nda Adet Düzensizliği ve Tedavisi
Polikistik Over Sendromu’nda Tüylenme Artışı ve Tedavisi
Polikistik Over Sendromu’nda Sivilce ve Tedavisi
Polikistik Over Sendromu’nda Klitoris Büyümesi